5 knep för att höja värdet på din bil – värderingsmannen tipsar

Är det dags att sälja bilen?
För att veta hur mycket den är värd och vilket pris som är rimligt att begära av köparen väljer många att vända sig till en värderingsman.
Här tipsar Garantibils värderingsexpert Niklas Antonsson om knepen du kan ta till för att höja värdet på din bil inför försäljning.

Han har arbetat med värdering av konkursbon i tre decennier men valde för ett par år sedan att fokusera på det han tyckte var roligast: bilar.

Niklas Antonsson har värderat tusentals fordon under sina år i branschen och är en av de två experterna som hjälper Garantibils kunder att värdera sina bilar inför försäljning.
– Funderar man på att sälja sin bil kan man göra en gratis snabbvärdering på Garantibil.se för att se hur mycket bilen är värd, och när man sedan väljer att sälja bilen genom Garantibil fyller man i mer information om bland annat bilens skick och utrustning. Vi får även in testrapporten från Garantibilstestet, som har noterat eventuella skador, och jämför bilen med andra som ligger ute till försäljning för att kunna sätta ett marknadsanpassat pris.
Boka ett kostnadsfritt Garantibilstest* – det finns lediga tider redan i dagarna. Snabbvärdera bilen och se alla tider här

Kunden sätter ett accepterat pris
Garantibil ger alltid ett rekommenderat pris till kunden som i sin tur får sätta ett accepterat pris innan försäljningen drar igång.
Vill du veta mer om hur processen ser ut? Klicka här

Niklas berättar att det man främst tittar på under en värdering är vad bilen har för utrustning och i vilket skick den är.
– Det är viktigt att man gör de serviceåtgärder som krävs och att man har underhållit bilen under tiden man har haft den. Det vanligaste misstaget säljare gör är att de själva har varit inne och trimmat bilen på ett sätt som tillverkaren inte har godkänt – en sådan bil godkänner vi inte på Garantibil.

Udda inredning kan sänka priset
En bil med skinnklädsel och automatlåda menar Niklas har störst chans att få ett högt värderingspris. Även fyrhjulsdrift är bra för andrahandsvärdet – men att välja en udda inredning eller färg på bilen är sällan något som går hem hos köpare och kan därför i stället sänka värdet på bilen.
Funderar du på att sälja din bil? Klicka här för att göra en första snabbvärdering

Niklas tipsar: Så här kan du höja värdet på din bil inför en försäljning

1. Allt ska fungera. Se till att ingenting är trasigt på bilen när du lämnar in den för värdering – även lampor och små grejer.

2. Knacka ut bucklorna. Lämna in bilen till en expert som försiktigt får knacka ut eventuella bucklor – det kan höja värdet en hel del och kostar inte så mycket pengar för dig att göra.

3. Rostskyddsbehandla i tid. Många tänker inte på att skydda sina bilar mot rost innan det är för sent. Jag rekommenderar alltid bilägare att rostskyddsbehandla bilen när den är ny för att undvika att den drabbas framöver. Men det är aldrig för sent att rostskydda – så länge balkarna inte är genomrostade går de att rädda. Tänk även på att rostskyddsgarantin bara gäller om något rostat igenom helt; att se till att bilen är fri från rost när du säljer den kan både locka till sig fler potentiella köpare och höja värdet ordentligt.
Vill du se vad din bil är värd i dag? Klicka här

4. Tänk på vindrutan. Se till att den är hel, ren och helst fri från stenskott. Det går att fixa till vindrutan för en billig peng och det kan löna sig i längden.

5. Glöm inte besiktning och dokument. Ha alla papper i ordning när du ska sälja din bil och se till att du inte har slarvat med att besikta och serva bilen för att se till att den är i bästa möjliga skick.
Vill du göra en kostnadsfri värdering direkt? Klicka här


* Ett Garantibilstest är betydligt grundligare än en bilbesiktning och inkluderar även provkörning, dokumentation och fotografering. Testet är kostnadsfritt om man håller sig till Garantibils avtal och låter dem sälja bilen inom 45 dagar, annars kostar det 1 500 kronor.

Kontakta oss 

Kontor: 08-520 255 10
Kundservice: 018-800 80 70

Vardagar 09:00-17:00
E-post: kundservice@garantibil.se

Garantibil Sverige AB
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

Snabbvärdering

På Garantibil värderas bilarna i två steg. 
Först görs en snabbvärdering. Du anger bilens registreringsnummer och antal körda mil. Då får du omedelbart ett ungefärligt värde baserat på bilmodell och tillverkningsår för en bil i normalskick. Vi kollar även på modellår och körsträcka i km. Saknas modellår räknas första datum i trafik.

Därefter görs en manuell värdering, av en värderingsman utsedd av Sveriges Handelskamrar. Den värderingen sker direkt efter att Garantibilstestet är genomfört. Då tar vi hänsyn följande kriterier: 
- Extra tillval (utrustningspaket mm). 
- Skick. Om bilen är i väsentligt bättre skick än normalt är bilen ofta lättare att sälja och får en något högre värdering. Omvänt gäller om bilen är mer sliten än normalt. Det lönar sig alltid att vårda sin bil.

I värderingen tar värderingsmannen även hänsyn till vad liknande bilar har sålts för under det senaste halvåret. Normalvärde anges om det finns fullständigt ifylld servicebok (enligt tillverkarens rekommendationer) inklusive eventuellt kamremsbyte. Saknas eller brister dokumentationen påverkar det värderingen negativt. Om det finns komplett uppsättning hjul för vinter/sommar. Vi gör avdrag för skador.

 

Skapa konto

Att skapa konto på Garantibil går fort och är kostnadsfritt. Du fyller enkelt i dina personuppgifter och verifierar e-postadress och mobilnummer. Läs igenom och godkänn användarvillkoren. Vi skickar en bekräftelse till dig via e-post så snart du är klar. När du har skapat ditt konto kan du logga in på Mina sidor och hitta all information som rör dig och den aktivitet du har hos oss.

Skapa ditt konto här direkt

Våra villkor: Bilen ska vara max 10 år och rullat högst 20 000 mil. Den ägs av säljaren och kredit ska kunna lösas. Den är svenskregistrerad med dokumenterad service.