”Så kan du spara tusenlappar – när du köper en begagnad bil”

Runt 800 000 begagnade bilar säljs varje år via nätet och det är ofta lätt att både buda och köpa genom privatpersoner. Det menar besiktningsmannen Kristian Karlsson som också varnar för att det kan finnas dolda fel på bilen.
– Att köpa en begagnad bil kan bli både farligare och dyrare än vad många tror.

Många som köper en begagnad bil letar efter eventuella repor och dubbelkollar att lamporna fungerar som de ska innan de bestämmer sig för att slå till. Det som få dock tänker på är att allt från bromsplatta till styrsystem kan vara i dåligt skick – något som inte alltid är helt enkelt att upptäcka.
– Många fel är dolda och kan kräva en närmare titt för att upptäcka, säger Kristian Karlsson som arbetar som storkundsansvarig på Besikta i Karlskrona och leder Besiktas arbete med Garantibil.
Ska du byta bil? Så här säljer du den gamla kostnadsfritt, läs mer

Besikta är ett av flera oberoende företag som har inlett ett samarbete med Garantibil för att kunna erbjuda en besiktning utöver det vanliga för Garantibils kunder: Garantibilstestet.
Vill du boka in ett Garantibilstest? Hitta lediga tider nära dig här

Bockar av 190 punkter
Ett Garantibilstest utförs av en oberoende part och är mer ingående än en vanlig besiktning. Besiktningsmannen tittar på 190 olika punkter som finns beskrivna i Garantibils inspektionsprotokoll.
– Vi har en checklista med punkter som vi bockar av och tittar mycket på det som gemene man har svårt att kontrollera; exempelvis styrsystem, bromsar, lack, interiör och skick, säger Kristian. Garantibil har tagit fram en egen app för detta som vi använder.
Vill du se hela inspektionsprotokollet? Klicka här

Genom att låta en oberoende part testa din bil innan du säljer den gör du affären tryggare. Det är därför Garantibil är så bra. Det gäller även köpare som kan spara flera tusenlappar i reparationskostnader genom att begära en besiktning innan köp; en ny bromsskiva kan bli dyr och eventuella elektronikfel kan upptäckas när du haft bilen ett tag.

”En rättvis bild av bilen”
Kristian Karlsson trivs i samarbetet med Garantibil och tycker att de erbjuder en bra tjänst som ger en rättvis bild av bilen och bilens värde – från både köpares och säljarens perspektiv.
– Vi behöver ändra synen på hur man ska köpa en bil i Sverige. Hundratusentals bilar köps och säljs varje år och som kund hade jag tyckt att det kändes jättekonstigt att betala upp mot hundra tusen kronor för en bil jag själv besiktigar ute på en parkeringsplats. En oberoende kontroll gör så mycket och jag tycker att det är bra att Garantibil ändrar köpmönstret som finns i dag. Jag tror att många kunder kommer att tjäna på det. Kul att de utvecklar marknaden!

Ska du sälja din bil? Så här säljer du den kostnadsfritt genom Garantibil

Du kan göra Garantibilstestet över hela Sverige. Läs mer om vilka andra besiktningsföretag som utför Garantibilstestet här

Kontakta oss 

Kontor: 08-520 255 10
Kundservice: 018-800 80 70

Vardagar 09:00-17:00
E-post: kundservice@garantibil.se

Garantibil Sverige AB
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

Snabbvärdering

På Garantibil värderas bilarna i två steg. 
Först görs en snabbvärdering. Du anger bilens registreringsnummer och antal körda mil. Då får du omedelbart ett ungefärligt värde baserat på bilmodell och tillverkningsår för en bil i normalskick. Vi kollar även på modellår och körsträcka i km. Saknas modellår räknas första datum i trafik.

Därefter görs en manuell värdering, av en värderingsman utsedd av Sveriges Handelskamrar. Den värderingen sker direkt efter att Garantibilstestet är genomfört. Då tar vi hänsyn följande kriterier: 
- Extra tillval (utrustningspaket mm). 
- Skick. Om bilen är i väsentligt bättre skick än normalt är bilen ofta lättare att sälja och får en något högre värdering. Omvänt gäller om bilen är mer sliten än normalt. Det lönar sig alltid att vårda sin bil.

I värderingen tar värderingsmannen även hänsyn till vad liknande bilar har sålts för under det senaste halvåret. Normalvärde anges om det finns fullständigt ifylld servicebok (enligt tillverkarens rekommendationer) inklusive eventuellt kamremsbyte. Saknas eller brister dokumentationen påverkar det värderingen negativt. Om det finns komplett uppsättning hjul för vinter/sommar. Vi gör avdrag för skador.

 

Skapa konto

Att skapa konto på Garantibil går fort och är kostnadsfritt. Du fyller enkelt i dina personuppgifter och verifierar e-postadress och mobilnummer. Läs igenom och godkänn användarvillkoren. Vi skickar en bekräftelse till dig via e-post så snart du är klar. När du har skapat ditt konto kan du logga in på Mina sidor och hitta all information som rör dig och den aktivitet du har hos oss.

Skapa ditt konto här direkt

Våra villkor: Bilen ska vara max 10 år och rullat högst 20 000 mil. Den ägs av säljaren och kredit ska kunna lösas. Den är svenskregistrerad med dokumenterad service.